Världen har på många sätt blivit mindre och mer öppen. EU har givetvis gjort sitt i den frågan. Som svensk så ligger Europa öppet och vi kan utan de problem som förr fanns både besöka och flytta till nya länder.
Det senare har också blivit vanligare. Som svensk är man ofta attraktiv på marknaden och det är inte ovanligt att se att man lockas till ett nytt land för ett arbete. Du kanske arbetar på ett multinationellt företag i Sverige och erbjuds ett jobb inom samma företag i ett annat land.
Vågar du ta steget? Vi skulle definitivt råda dig att ta chansen. Som flyttfirma i Vasastan har vi lång vana av utlandsflyttar och kan exempelvis visa upp lyckade flyttar till exempelvis Danmark, Tyskland, Spanien och Italien som ett litet axplock.
Planeringen kring det logistiska blir givetvis viktigare i samband med att man ska flytta till ett annat land. Vilken rutt är bäst, hur lång tid kommer det att ta, krävs det något extra tillstånd, vilken bil rymmer ett bohag och så vidare. Vi har skaffat oss en vana kring allt detta och kan med den erfarenheten också erbjuda riktigt bra lösningar från start till mål för våra kunder.
Tips och råd för din utlandsflytt
Det handlar emellertid om det praktiska som rör din flytt. Det finns andra saker att tänka på också och här nedan tänkte vi som flyttfirma i Vasastan ge våra bästa tips för utlandsflytten ur ett mer allmänt perspektiv. Kort sagt: anlita oss för det praktiska och se själv till att sköta om följande punkter.
- Visum, pass och Socialförsäkringsnummer.
EU garanterar fri rörlighet för sina medborgare - vilket konkret innebär att vi som svenskar kan välja att leva och arbeta i vilket annat EU-land som helst. Detta till trots så bör du alltid kolla vad som gäller i det land du ska flytta till vad gäller visum. Kontakta ambassaden och få rådgivning. Att du exempelvis kan behöva ett socialförsäkringsnummer i vissa länder för att nyttja sjukvården är en annan sak att tänka på. Likaså måste du givetvis ha koll på ditt pass samt övriga ID-handlingar och deras giltighet.
- Boende.
Se alltid till att vara påläst gällande boende och se över vilka alternativ som finns. Hoppa inte på första bästa bostad och bind inte upp dig för länge direkt. Vad är rimligt att betala varje månad? Kolla upp och gör din research. Tänk även på att använda dig av seriösa tjänster. Väl på plats så kommer du att bygga ett kontaktnät som i slutändan kan hjälpa dig att hitta rätt boende.
- Kultur och anpassning.
Det är väldigt populärt att som svensk ställa krav på att folk från andra länder snabbt ska lära sig svenska och anpassa sig till vår kultur. Det är sant att man kommer att få en roligare och bättre vistelse om man kan de sociala och kulturella koderna och att man kan uttrycka sig på svenska. Lika sant är emellertid också de omvända: du kommer att dra nytta av att lära dig dessa saker om det land du ska flytta till. Det handlar om respekt och det handlar om att visa upp att man verkligen vill komma in i ett nytt samhälle och land. Ta lektioner och använd exempelvis Duolingo som ett verktyg för att snabbt lära dig ord och ordföljder. Och du, kom ihåg att inte jämföra allt med Sverige. Vi har bättre ordning på vissa saker, men vi är också betydligt sämre på andra saker. Ta det med en klackspark - du är trots allt i ett nytt land, eller hur?
Andra inlägg
- Så hittar du en bra och pålitlig flyttfirma
- Värt att veta när du ska flytta inom Norden
- Tio tips inför flytten
- Tips inför flyttstädningen
- Se flytten som en möjlighet att rensa ur
- Packa rätt och få en enklare flytt
- Oseriösa aktörer är ett problem i flyttbranschen
- Undvik de vanliga misstagen vid flytten
- Planera bättre och få en smidigare flytt